SkanDek
Elementopbygning
De traditionelle SkanDek elementer, bygget op med kassebjælker.
Bjælkernes skaller kan forskydes fra hinanden, for at danne et slankt tagudhæng i den halve tykkelse. Bygherre og arkitekt kan selv vælge om de vil have en udkraget over- eller underdel.
Typisk tagudhæng til penthouse. Den øverste halvdel af SkanDek-bjælken er udkraget, for at danne et slankt tagudhæng (klik på grafik for A3 PDF).
Skjult vederlag.
SkanDek har efterkommet flere arkitekters ønsker om, at udvikle en løsning, der muliggør, at lofter og undersiden af den bærende stålkonstruktion kan flugte hinanden. Taget kommer således til at fremstå som et let og “svævende tag”.
Stikspær.
Ved de traditionelle SkanDek elementer, tilbyder SkanDek, foruden udkraget bjælkespær, også stikspær, som er placeres langs elementet. Stikspær kan typisk udkrages 0,5 meter, – de kraftigste typer kan dog udkrages ca. 1,0 meter.
Udforming af Stikspær.
Stikspær kan udføres i mange forskellige varianter. De kan udføres i hele bjælkens højde eller en halv bjælkehøjde. Endvidere kan de også udføres skrå.
Indbygningsmuligheder:
Ved flade tage bliver stikspær ofte anvendt i gavlene, da man her spænder på tværs af bygningen.
Ved sadeltagskonstruktioner/pulttage, spænder SkanDek elementerne ofte langs bygningen, da dette giver den mest omkostningsoptimale bygning, set i forhold til stabilitet, pris og reduktion af bærelinjer. På disse bygninger anvendes stikspærerne på langs af bygningen. Stikspærerne har en arkitektonisk værdi, samtidig med at de er medvirkende til at reducere blænding fra solen, uden at det går ud over dagslysstrømningen til lokalet.